måndag, januari 02, 2012

2011-82: Erik Granström: Slaktare små

Slaktare små är del två i "Krönikan om den femte konfluxen" (inledd av Svavelvinter).

Slaktare små är med sina 650 sidor en rejäl klump och med tanke på att den dessutom bara är del av planerade fyra i den här historien så handlar det här om en mycket omfångsrikare och mer komplex fantasyhistoria än vad vi är vana vid på svenska. Det blir inte sämre av att Erik Granström dessutom har ett mycket mustigare och mer varierat språk än vad svenskspråkig fantasy normalt är bortskämd med. Jag vet ingen annan som skulle få för sig att skriva saker som "vanmakts vemod grep gravkallt den döde".

Här kan noteras att det inte är ett hinder att vara död för att få vara med i handlingen, och det är något som genomsyrar den här boken. Döden må vara besvärande, men den är inte någon definitiv käpp i hjulet för många av personerna i handlingen. Trollkarlen Shagul har gått så långt att han lyckats knycka tillbaka sitt namn ur skapelsens bok och därmed har makt över sig själv.

Sagde Shagul är en av de genomgående karaktärerna, och inte någon man vill vara osams med. Han är inte speciellt trevlig, men däremot en intressant figur att läsa om. Det gäller för den delen flera andra personer: de har personligheter och motivationer som gör att man kanske gärna undviker dem, men de gör definitivt handlingen intressant.

Som man kan vänta sig av en så här tjock bok så finns det en väldig massa handling - Granström gillar komplicerade intriger - och det är lätt att tappa bort sig, men även om man inte har detaljkoll på alla förvecklingar hela tiden så är läsningen njutbar.

Om det var länge sedan man läste Svavelvinter så finns det en sammanfattning i början av den här boken. För den som tappar bort sig i handlingen i Slaktare små finns det också ett personregister med korta förklaringar av vem som är vem sist. Tyvärr ligger det just sist, så jag hittade det inte förrän jag redan läst ut boken...

Erik Granström: Slaktare små
Coltso, 2011
655 sidor
ISBN: 978-91-86437-53-4

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

ZtorZillen sa...

hittade nyss din blogg, men kommer definitivt åter!

Feuerzeug sa...

Regel nummer ett för fantasy: Titta alltid igenom längst fram och längst bak efter olika tillägg som kartor, personindex, ordlistor och annat skoj.

Ska läsa den här serien när den är komplett. Helt klart.