måndag, februari 06, 2012

2012-3: Anders Björkelid: Förbundsbryterskan

Förbundsbryterskan är den tredje delen av fyra i Anders Björkelids serie "Berättelsen om blodet". Jag har hyllat de två delarna tidigare, men jag tycker tyvärr inte riktigt att den här orkar upp till samma nivå som de föregående.

Precis som förut så är Björkelids prosa utmärkt, så jag har inga invändningar mot hantverket. Det jag har svårt för är att en signifikant del av handlingen består av drömmar, tankar, resor i magiska världar inuti huvudpersonernas huvud eller något slags blandning av detta. Det är inte alltid vare sig läsaren eller huvudpersonerna vet var/när/hur de egentligen befinner sig, och detta gör att berättelsen blir så pass vag och svårgripbar att jag helt enkelt inte lyckas engagera mig i personerna. Om det inte går att veta om personerna är i den vanliga världen och faktiskt i fara eller i en magisk värld som bara spelar upp en upplevelse för dem så känns det inte längre som att farorna som hotar dem -- som kanske hotar dem, om de nu är verkliga -- är så farliga längre. Om man på det sättet gör farorna i en bok ofarliga eller ointressanta så faller en stor del av dramatiken samtidigt. Tyvärr, för jag har gillat den här serien hittills.

Jag ska dock inte säga att den här delen är ointressant för så illa är det inte. Här finns också intressanta vändningar som när Sunia mycket handgripligen tar kontrollen över sitt eget öde. Det är svårt att upprätthålla läsarens intresse för en bokserie genom ett antal delar och det här är en mellandel, så jag är fortfarande hoppfull inför seriens avslutning.

Anders Björkelid: Förbundsbryterskan
Natur och Kultur, 2011
475 sidor
ISBN: 978-91-27-13154-5

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

4 kommentarer:

Johan A sa...

Jag tycker precis tvärtom. På nästan alla punkter. Prosan i de två första var helt OK, men i Förbundsbryterskan är den suverän och de två första var på många sätt konventionell fantasy, men tredje delen är fantastisk; både metaforisk och bokstavlig på samma gång och full med riktigt underhållande litterära allusioner. En fantastisk upplevelse. Efter de första två delarna var jag inte riktigt engagerad i den här serien, men nu kan jag knappt hålla mig tills sista delen kommer ut.

Eduronflux sa...

Haha, ja nu står man som åsnan mellan två hötappar :)

Maria sa...

Jag tycker som Johan A att Förbundsbryterskan var fantastisk och den hittills bästa i serien. :)

Anonym sa...

Jag och ungen läste de tre böckerna med glödande ögon. I mitt tycke är ettan och trean fullständigt lysande och tvåan kommer strax efter. Väldigt få böcker, över huvud taget, kommer upp i denna nivå. Sen må de få priser aldrig så.
/ Håkan mfl