måndag, november 11, 2013

2013-39: George R. R. Martin: A Feast for Crows

A Feast for Crows är den fjärde delen i A Song of Ice and Fire-serien och därmed har jag bara en del kvar att läsa innan jag har hunnit ikapp utgivningen så långt som den kommit idag. Planen just för stunden är att det ska bli ytterligare två delar innan del är slut, och det låter som att vi kan hoppas på att nästa del kommer någon gång under nästa år även om det ännu inte avslöjats något publiceringsdatum. Sedan lär det ta ett tag till innan den sista delen kommer, men rimligen har GRRM fått lite mer eld i baken att få böckerna klara nu eftersom det även produceras en teveserie utifrån böckerna och om han inte blir klar ganska snart så kommer teveserien att få slut på böcker att filma innan den är klar, och det vore inte någon bra situation.

I den förra delen, A Storm of Swords så handlar det en hel del om krig på olika ställen i Westeros. I A Feast for Crows har det till stor del lugnat ner sig och det handlar här om att sopa upp resterna och försöka få ordning på situationen.

Den här boken var ursprungligen mycket större än de "bara" knappt 800 sidor den har idag. När den inte gick att publicera på det sättet och Martin inte tyckte att det fanns någon bra mittpunkt att dela upp den vid gjorde han istället till slut ett helt annat grepp. Den här boken handlar bara om en del av de personer som förekommer i de tidigare böckerna medan nästa del, A Dance with Dragons kommer att utspela sig kronologiskt sett parallellt med denna fast handla om andra personer, för att sedan mot slutet fortsätta förbi slutet på den här boken och ta oss ytterligare lite längre fram i tiden. Det mesta här rör sig kring King's Landing, Iron Islands och Dorne. Detta gör att vi får klara oss en hel bok utan att se något av Tyrion Lannister, Jon Snow eller Daenerys Targaryen.

Det här är ett annorlunda grepp och kanske inte helt lyckat eftersom det tar väldigt lång tid från att vi träffar vissa personer i bok 3 tills att de dyker upp igen i del 5. Några av de intressantaste personerna, dessutom. Visst, den som väntar på något gott och så vidare, men i alla fall.

Även rent innehållsmässigt får man nog betrakta det här som lite av en mellanbok. Det dyker upp några saker som jag antar kommer att visa sig vara väsentliga framöver, men så långt som vi hinner följa det hela i den här boken blir det inte så dramatiskt.

Det här gör å andra sidan att peppen att läsa den femte boken är på topp, för nu vill jag veta hur det gått för de personer som saknas i den här boken. Dessutom börjar det bli lite irriterande att inte kunna läsa om serien på Wikipedia eftersom jag ligger en bok efter.

George R. R. Martin: A Feast for Crows
Bantam Spectra, 2005
768 sidor
epub
ISBN: 978-0-553-90032-3

Inga kommentarer: