torsdag, november 21, 2013

2013-43: Alan Moore: Century: 2009

Century: 2009 är den tredje och avslutande delen av Century som väl så småningom kommer att publiceras som en sammanhållen volym, vilken då i sin tur blir den fjärde volymen om The League of Extraordinary Gentlemen.

Som man kan ana av titeln utspelar sig den här delen 2009 men huvudpersonerna är (bitvis, i alla fall) de samma som i de tidigare Century-volymerna trots att det gått längre tid än människor normalt sett lever. Det var det där med normalt. Man kanske inte ska säga att huvudpersonerna är superhjältar så som vi normalt sett tänker på dem men de är centrala personer från diverse romaner som i det här universat alla utspelar sig i samma värld.

Jag tänker inte ge mig på att göra något slags sammanfattning av handlingen, speciellt inte som det här är den tredje och avslutande delen. Däremot kan jag notera att det som kvarstår av The League vid det här laget har en del likheter med Moores tidigare verk Watchmen i att den handlar om ett gäng med hjältar som inte längre är på topp utan faktiskt rätt slitna. Det återstår att se om även de här hjältarna kommer igen som Watchmen gjorde eller hur det blir med eventuella kommande volymer av serien. Vad jag förstår är det i alla fall klart att det kommer att komma fler delar. Det är å andra sidan inget som säger att de kommer i kronologisk ordning.

Jag var inte våldsamt imponerad av den förra volymen som hade det otacksamma jobbet att vara mellandelen av tre med varken riktig början eller slut, och som väntat så var den här också klart bättre. Det är inte lika bra som ovan nämnda Watchmen eller för den delen V for Vendetta, men det gäller å andra sidan ungefär allt annat publicerat inom seriegenren. Man får det helt enkelt jobbigt att överträffa sig själv om man utger sådant.

Alan Moore: Century: 2009 (The League of Extraordinary Gentlemen)
Illustrerad av Kevin O'Neill
Top Shelf Productions & Knockabout Comix, 2012
opaginerad
ISBN: 978-1-60309-007-0

Inga kommentarer: