torsdag, december 26, 2013

2013-12: Barbara Voors: Fantomsmärtor

Jag tror inte att jag har läst något av Barbara Voors tidigare men efter den här kan jag mycket väl tänka mig att prova fler av hennes titlar. Här handlar det om Alba som oplanerat blivit gravid med den 14 år yngre Seth som hon dessutom har ett tämligen skakigt förhållande till. För att göra det än mer komplicerat har hon också fått reda på att det är nästan säkert att barnet hon bär på kommer att lida av Downs syndrom. Frågan är då om hon ska göra abort eller behålla barnet, och hon måste bestämma sig för det inom 10 dagar.

Detta berättas i monologform av Alba, då och då uppblandat av inpass från Albas pappa, en tidigare älskare och en väninna för att få andra perspektiv på hennes berättelse. Som om inte det här var komplicerat nog så är Alba dessutom tyngd av att hennes egen mor tog livet av sig när Alba var i tonåren efter att länge ha levt med kronisk depression. Är detta något som även Alba riskerar att drabbas av? Är det rätt att beröva ett barn möjligheten till att alls få ett liv på det här sättet? Är det rätt att beröva ett barn sin mor?

Boken ställer många frågor men presenterar inga klara svar. De får läsaren själv komma fram till, och jag tycker att boken gör ett bra jobb av att inte skriva läsaren någondera åsikten på näsan.

Barbara Voors: Fantomsmärtor
Albert Bonniers, 2010
243 sidor
ISBN: 978-91-0-012273-7

Inga kommentarer: