torsdag, december 05, 2013

2013-8: Iain Banks: Getingfabriken

Getingfabriken är en bok som jag faktiskt läst tidigare (jag läser rätt sällan om böcker, annars) men det här är en höjdare och när jag råkade få ett obeställt recensionsexemplar av den kunde jag inte låta bli att läsa den en gång till. Boken innehåller en överraskning som jag inte tänker avslöja här men eftersom jag nu läste om boken och var medveten om den från början så kan jag säga att boken fungerar utmärkt även utan den.

Huvudperson i boken är den tonårige Frank Cauldhame som bor tillsammans med sin far i ett hus på en liten ö precis utanför den skotska kusten. Modern har lämnat familjen sedan länge. Frank har även en bror, men han befinner sig på något slags anstalt istället för att vara hemma. En sak som vilar över boken som ett orosmoln är dock att brodern lämnat anstalten och verkar vara på väg hemåt. Han ringer då och då och pratar med Frank (som inte säger något till fadern), men det är inte lätt att veta var han verkligen är.

Hotet från brodern är inte på något sätt det enda våldsamma i Franks liv. Boken är berättad av honom själv i första person och han berättar utan omsvep hur han haft ihjäl inte bara en utan faktiskt hela tre personer utan att bli fast för det. Han har också en anordning som han kallar för getingfabriken där han då och då stänger i en geting och ser vilken väg den tar genom fabrikens labyrint för att slutligen "välja" en utgång ur den. Vilken utgång den väljer avgör på vilket sätt fabriken kommer att döda den, och vilken utgång den valde och vilken väg den tog för att komma dit tolkar Frank som ett slags horoskop.

Banks är bra på att få Frank att presentera alla sina vanvettigheter på ett helt naturligt sätt. Eftersom Frank inte tycker att det är något konstigt med vad han sysslar med så är det lätt att förledas att inte reagera själv heller. Det här är dock inte en bok för den kräsmagade: barnamord och mördare som är barn, djurplågeri och inte minst scenen på sjukhuset.

Tyvärr finns det inte med i den här svenska utgåvan, men att det här inte är en bok för alla framgår väldigt tydligt om man läser den engelska utgåvan istället, för den har med diverse utdrag från recensioner den fått. Både positiva och negativa recensioner. Väldigt negativa recensioner, rent av. Fast rätt underhållande.

Idag har Getingfabriken (och Iain Banks i allmänhet) skaffat sig ett riktigt bra rykte och det är mycket välförtjänt. Det här är en lysande bok i all sin hemskhet!

Iain Banks: Getingfabriken (The Wasp Factory)
Modernista, 2012 (originalet 1984)
235 sidor
ISBN: 978-91-86629-46-5

Inga kommentarer: