torsdag, januari 16, 2014

2013-49: Elin Holmerin: Eldfloder

Eldfloder är både Elin Holmerins debutbok och det första jag läser av hennes produktion. Boken handlar om Martin Svarthamn och hans familj. Hans förfäder må ha varit intressanta, men dem hör vi bara ytterst lite om utan här är det nutid och den framtid han tänker sig som står i fokus. Hans problem är att han inte är som alla andra, men han har möjlighet att dölja sina förmågor ganska bra åtminstone till en början så det dröjer ett bra tag innan ens hans familj inser att han inte är vilken människa som helst. Eller ens en människa alls.

Allt eftersom berättelsen går skiftar fokus mot sonen Edwin och hans kamp att å ena sidan komma underfund med vem för att inte tala om vad han egentligen är och å andra sidan att förlika sig med vad han är när han väl börjar inse hur det ligger till. Den här delen av berättelsen är faktiskt inte alldeles olik den när Frankensteins monster brottas med att inte vara lik människorna runt sig och att handskas med sin styrka som är större än vad människorna tål i en del lägen.

Jag gillar den här boken. Den fokuserar inte på det egentliga fantasyelementet utan tittar på hur det passar in i människornas värld (eller kanske snarare hur det försöker, och misslyckas), och det gör den intressantare än många böcker som bara tar sina fantastiska element som självklara fördelar som accepteras överallt, och framför allt av de som har dem. Här är det precis tvärt om. Det hade varit trevligt med en extra korrektursväng, framför allt av layouten, men det är inte värre än att det går att stå ut med. Det handlar trots allt om ett hobbyförlag och inte någon av de stora drakarna. Själva texten har jag däremot inte några invändningar mot, och det är trots allt huvudsaken.

Elin Holmerin: Eldfloder
Bombadil Publishing, 2009
269 sidor
ISBN: 978-91-85765-14-0

Inga kommentarer: