måndag, februari 24, 2014

2014-3: Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren: Nyckeln

Nyckeln är den tredje och avslutande delen i trilogin om häxorna i Engelsfors. Lite av Buffy the Vampire Slayer, fast i svensk diskbänksrealism-mode. Eller inte, för det låter mycket tråkigare än vad det är. Men realistiskt är det, så till vida att författarna är väldigt bra på att snappa upp stämningar och egenheter i nutiden och återskapa dem i sitt fiktiva Engelsfors på ett sätt som gör att det inte bara känns verkligt, det känns som att det är befolkat av verkliga människor, inte av Skådespelare som säger Repliker. Man får känslan av att man hör folk på bussen som snackar, inte att det är något scriptat. Full pott där.

Jag ska börja med att säga att jag gillar både den här boken och serien generellt. Jag kan ha lite synpunkter på upplägget lite här och där, men det är inget som förminskar att det här är ett mycket imponerande romanbygge. Jag ser fram emot vad Mats & Sara kommer att ta sig för härnäst (gemensamt eller var för sig).

Frågan är exakt vilka synpunkter jag egentligen har. Det jag på sätt och vis vill hänga upp mig på är att det tar lång tid för handlingen att komma igång så att apokalypsen kan börja, och när den väl gör det så är den del av boken som faktiskt behandlar den tämligen kort. Så vad får man istället? Tonårshäxor som interagerar med varandra, älskar, misstror, hjälper och sviker. Dividerar om i vilka konstellationer de ska motverka apokalypsen när den väl kommer. Bekymrar sig om hur de ska undanhålla allt det här för sina föräldrar. Och egentligen är allt det här minst lika bra som själva den delen av boken som faktiskt handlar om att bekämpa apokalypsen. Så vad är det egentligen jag klagar på? Möjligen är jag bara fast i att jag råkade förvänta mig mer av en äventyrsroman än jag fick. Det jag faktiskt fick är bättre än det jag väntade mig antagligen hade varit. Förväntningar är farliga saker. Förvänta er dock inget annat än att det här är en bra bok.

Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren: Nyckeln
Rabén & Sjögren, 2013
813 sidor
ISBN: 978-91-29-67781-2

Inga kommentarer: