måndag, mars 03, 2014

2014-5: Caitlin Sweet: The Pattern Scars

Den här boken köpte jag på Swecon 2012 utan att veta någonting om den alls, och utan att veta mer om Caitlin Sweet än att hon var gift med hedersgästen Peter Watts, men det är alltid kul med signerade böcker. Jag hade därmed inga speciella förväntningar när jag började läsa.

The Pattern Scars handlar om sierskan Nola (och berättas i första person av henne). När boken börjar är hon bara ett barn som precis upptäckt att hon har förmågan att sia. Hennes mamma säljer henne till att bli bordellsierska. Så småningom träffar hon en mystisk man som är siare i slottet och han drar in henne i en härva hon har svårt att ta sig ur.

Den här boken är kontrastrik. Å ena sidan är den vackert skriven och har en nästam drömsk känsla. Samtidigt behandlar den en del riktigt otrevliga händelser och framför allt visar sig Teldaru som tagit sig an Nola vara en allt annat än trevlig person. Ena stunden är han kärleksfull och viskar vackra ord i Nolas öra. Nästa stund låser han in henne (fysiskt eller mentalt) och tvingar henne att göra saker hon inte vill. Hela berättelsen är ett skolexempel på hur en sjuk relation uppstår och upprätthålls, komplett med ambivalens från Nolas sida om vad hon egentligen tycker om Teldaru. Han gör saker hon inte tycker om, men han är också det enda hon har och hennes situation hos honom är, otrevligheterna han utsätter henne för till trots, samtidigt mycket lättare än den fattigdom hon ursprungligen kom från. Som utomstående läsare är det lättare att se att Nola far illa än det verkar vara för henne själv som är mitt uppe i det.

Otrevligheter eller inte så är det här en bra bok; välskrivet och kanske framför allt trovärdigt gestaltat.

Caitlin Sweet: The Pattern Scars
Chizine Publications,
378 sidor
ISBN: 978-1-926851-43-3

Inga kommentarer: