lördag, december 15, 2007

2007-139: A. R. Yngve: Terra Hexa II

Det här är den andra delen i A. R. Yngves serie om den mystiska planeten Terra Hexa. Redan i den första delen av serien får man reda på att vad som först verkar som en lågteknologisk fantasyvärld i själva verket är en främmande planet koloniserad av människor som sedermera glömt bort det mesta av hitresan.

I den här delen liksom i den första skapas dramatiken i handlingen av att ungdomarna Henna, Rydel, Gala och Mick (med hjälp av flickornas morbror Ingo) ger sig iväg för att utforska en ny kontinent. De träffar naturligtvis på både faror och vänliga människor under sina resor och även om handlingen ibland känns lite förenklad så känns det hela tiden som en schysst äventyrsberättelse för ungdomar.

Handlingen pågår på två nivåer. Dels är det den dramatiska delen där ungdomarna utforskar nya områden och försöker undvika att tas tillfånga av guden Lo-ooms anhängare som på något sätt verkar kunna likrikta allas åsikter. Den andra delen är mer lågmäld men samtidigt den intressantare och handlar om hur framför allt Henna försöker komma underfund med hur människornas historia på Terra Hexa i allmänhet hänger ihop och framför allt hur hennes egen släkt är inblandad i den.

Det känns fortfarande som en eftergift åt ungdomsboksgenren att fyra ungdomar på det här sättet ger sig av på egen hand för att utforska en ny kontinent, men i den här boken känns de inte fullt så spretiga och naiva som i den förra delen. De har lärt sig en del av det de upplevde i den förra delen och har i alla fall kommit en liten bit på vägen mot att bli vuxna.

A. R. Yngve: Terra Hexa II
Wela Förlag, 2006
300 sidor
ISBN: 9197540854
ISBN13: 9789197540858

Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 100 (varav 16 serieböcker) Klart 13/9! 116 Klart 10/10 (utan att räkna serieböcker)!
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra Hisashi Inoue: The Face of Jizo Arthur Miller: Death of a Salesman
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret V. S. Naipaul: Att läsa och skriva: En personlig betraktelse Klart 12/8!
Två böcker på andra språk än svenska och engelska: Karin Fossum: Drapet på Harriet Krohn Donalds bunte WeltKlart 17/11! (varav en seriebok)
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike Mineko Iwasaki: Den sanna historien Hisashi Inoue: The Face of Jizo Haruki Murakami: Kafka på stranden Natsuo Kirino: Fri Klart 19/11

Läst under 2007:
Nr 1-100
Nr 101-110
Nr 111-120
Nr 121-130
131: Risu Akizuki: Survival in the Office: The Evolution of Japanese Working Women 1
132: Svenska Turistföreningen: Brott och trakt: En kriminell resa genom Sverige
133: Sara Gruen: Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow
134: Ronnie Sandahl: Vi som aldrig sa hora
135: Chris Baty: No Plot? No Problem!
136: Otto Witt: Löjtnant von Sterners detektivbragd
137: Anna Maria Lenngren: Samlade verk, band 1
138: Risu Akizuki: Survival in the Office: The Evolution of Japanese Working Women 2
139: A. R. Yngve: Terra Hexa II

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: