måndag, april 18, 2011

2011-36: Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren: Cirkeln

Cirkeln är det senaste fenomenet på den svenska ungdomsboksmarknaden. Den har hunnit säljas utomlands redan innan den kom ut i Sverige, och det har talats en hel del om den innan släppet.

Så hur klarar den sig nu när den verkligen är tryckt? Jodå, rätt bra får man nog säga. Jag skrev häromdagen att det fanns likheter mellan Döden på en blek häst och Buffy men efter att ha läst Cirkeln får jag väl säga att det inte var så mycket att komma med. I Cirkeln har vi fem tjejer på gymnasiet som upptäcker att de har magiska krafter. De träffar en person som säger att de är utvalda och att han ska vara deras magiske övervakare, och han talar på ett gammaldags sätt. Skolans rektor tycks vara en skum typ. Tjejerna är inte överens om speciellt mycket, förutom att de inte tycker om varandra och i många fall inte heller sina nyvunna förmågor. Det förekommer inga vampyrer, men det saknas för den delen inte direkt paralleller till Buffy. Å andra sidan gillar jag Buffy, så det är ingen brist.

Det finns dessutom skillnader också. Boken är ju svensk och inte amerikansk, så helt stilenligt har den ett mindre glassigt och mer socialrealistiskt anslag. Här är det inte så mycket dagens nya outfit som visas upp samtidigt som en vampyr tas av daga. Istället räcker det inte med att tjejerna får nya problem på grund av sina magiska förmågor, de måste också hantera föräldrar med problem, utanförskap, tonårsfylla och ätstörningar. Boken vågar ta sig an detta utan att för den delen gå ner sig i det och tappa magin ur sikte, men det ger samtidigt tjejernas problem en förankring i en realistisk nutid som man ibland kan tycka saknas i den mer polerade Buffy.

Handlingen utspelas i den lilla halvtrista orten Engelsfors. Jag fick den som recensionsexemplar, och jag måste ge en eloge för hur boken levererades. Först var den inslagen i ett ark tidningspapper. När man vecklar ut det visar det sig vara framsidan från ett nummer av Engelsforsbladet och ett antal av artiklarna på framsidan anknyter till händelser i handlingen. Detta var sedan inlindat i en tygkasse med reklamtryck för boken.

Berättandet alternerar mellan tjejerna, så man lämnas ofta med en cliffhanger som gör det lätt att läsa bara ett kapitel till. Och ett till. Och så vidare. Rent prosamässigt är det polerat och utan krusiduller. Det som verkligen är välgjort är personteckningen av tjejerna som jag tycker verkligen lyckas göra individer av dem. Det är aldrig något problem att hålla rätt på vem som är vem. Det som också är väldigt bra gjort är hur tjejerna alternerar mellan att samarbeta för att sköta sitt uppdrag som häxor (om än ibland motvilligt) till att tycka väldigt illa om varandra och rent av vara så elaka som nästan bara tonåringar kan vara. Men det här är inte bara en detaljerad psykologisk dokumentär om ungdomshäxor, det är också en bra och spännande bok.

Läs även lovord från Jonas Thente i DN, DN pratar med författarna och ett utdrag ur boken.

Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren: Cirkeln
Rabén & Sjögren, 2011
520 sidor
ISBN: 978-91-29-67605-1

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

1 kommentar:

Åka sa...

Jag måste ju säga att jag blivit riktigt sugen på att läsa den här.