När verkligheten överträffar dikten

En riktigt bra historia blir än mer kittlande om den har verklig bakgrund. Med det i åtanke är det inte så konstigt att många skribenter, manusförfattare och författare lägger ned stor energi på att hitta verkliga historier som de kan sätta på pränt.

Visste du att polisen Johan Falk som figurerat i flera spännande filmer och TV-serier är baserad på verkliga händelser? Polisen Mats Jonsson jobbade under delar av 2000-talet som chef över underrättelseenheten vid Dalapolisen. Hans ansvarsområde var att arbeta med det som kallas för ”hanterarverksamhet”. I praktiken handlade det om att ha uppsikt över polisens kontakter med kriminella och informatörer. Jonsson erbjöds sedermera att ta över som hanterare för en särskild informatör, Peter Rätz som i Johan Falks värld förvandlades till karaktären Frank Wagner som spelades av Joel Kinnaman. Här kan du hitta en Johan Falk stream om du ännu inte sett den uppskattade verklighetsbaserade karaktären. Det finns fler exempel på historier som du kanske inte vet att de är verklighetsbaserade men som faktiskt är det.

Amerikanska serier baserade på verkliga händelser

Mindhunter är en uppskattade serie som produceras av Netflix. Även här handlar det om ett drama som utspelas i polismiljö men denna gång i amerikanska FBI. Mindhunter baseras på en bok från 1995, Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit, som skrevs av den före detta FBI-agenten John E. Douglas tillsammans med författaren Mark Olshaker. Boken och TV-serien handlar om hur Douglas under sina decennier som agent i FBI genom att intervjua mördare utvecklade tekniker för gärningsmannaprofilering. En annan Netflix-serie som många kanske inte känner till att den är verklighetsbaserad är Orange Is the New Black. Serien som utspelar sig i ett kvinnofängelse är Netflix största framgång hittills och har ett så pass färgstarkt persongalleri att det känns smått osannolikt att tänka sig att den skulle grunda sig i verkliga händelser. Serien baseras dock på en självbiografisk bok av Piper Kerman och berättar om hennes erfarenheter av att sitta i fängelse under ett år.

Filmer med verklighetsbakgrund

Apocalypse Now, Francis Ford Coppolas film om kriget i Vietnam, betraktas idag som ett av filmkonstens största verk. Det känner många till, vad färre kanske känner till är att filmen har verklighetsbakgrund. Då är det inte att filmen utspelas under Vietnamkriget som är en verklighetsbakgrund till den, parallellerna till verkligheten går längre än så. Apocalypse Now baseras på en bok av Joseph Conrad, Mörkrets Hjärta, som beskriver författarens upplevelser i belgiska Kongo under 1890-talet. Han spenderade då tid med att arbeta på en ångbåt som färdades längs Kongofloden. Ett annat exempel på en film där dess status som klassiker kommit att överskugga den verklighet som inspirerade filmen är The Sound of Music från 1965. Julie Andrews karaktär Maria von Trapp var en verklig nunna som kom att jobba hos en familj. Dock förändrades vissa aspekter av den verkliga historien, antagligen för att göra det mer filmiskt. Till exempel utspelas händelserna i filmen nära nazisternas maktövertagande i Österrike. I verkligheten utspelades historien under slutet av 1920-talet. Verklighetens Maria von Trapp gifte sig inte heller av kärlek till Georg von Trapp, utan mer av praktiska skäl.